Kulinarska staza – informacije o projektu
Kulinarska staza etničke i lokalne kuhinje u Podunavlju
(akronim Kulinarska staza)
Transnacionalni program Interreg Dunav: Sredstva ERDF-a
Vodeći partner: Fakultet primijenjenih društvenih znanosti u Novoj Gorici
Voditelj projekta: Prof. Dr. Borut Rončević
Aktivnost: Transnacionalni program Interreg Dunav: sredstva ERDF-a
Trajanje projekta: 30 mjeseci
Početak projekta: 1 siječnja, 2024.
Kraj projekta: 30 lipnja, 2026.
Dodijeljena sredstva Interreg: 1.819.652,80 EUR
Odobreno partnersko sufinanciranje: 454.913,20 EUR
Ukupni proračun projekta: 2.274.566,00 EUR
Partnerstva:
- SASS, Fakultet primijenjenih društvenih znanosti u Novoj Gorici
- SERDA, Sarajevska regionalna razvojna agencija
- REDASP, Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Srbije
- REGLO, Istraživački centar “Regionalni i globalni razvoj”
- RAIS, Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo
- RDA BKP, Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije
- CUAS, Sveučilište primijenjenih znanosti Koruške
- HRC, Privatna profesionalna škola HRC Kulinarska akademija Bugarska Ltd
- VELEGS, Veleučilište “Nikola Tesla” u Gospiću
- EDHANCE+, Edhance Plus o.p.s.
- BCCI, Gospodarska i industrijska komora Budimpešte
- SEZ, STEINBEIS 2I GMBH
- ARoTT, Rumunjska udruga za prijenos tehnologije i inovacije
- NUSTPB, Nacionalno sveučilište za znanost i tehnologiju POLITEHNICA Bukurešt
- Rudolfovo – Centar za znanost i tehnologiju Novo mesto
- TUKE, Tehničko sveučilište u Košicama
- “Ion Creanga” Pedagoško državno sveučilište iz Kišinjeva
- LC Vivat Lex, Javna organizacija Klub pravnika “Vivat Lex”
- FIŠ, Fakultet informacijskih studija u Novom mestu
Opis projekta:
Projekt “Culinary Trail”, koji podržava program Interreg Danube s fokusom na specifični cilj 3.3, snažno naglašava etničku i lokalnu kulinarsku baštinu u dunavskoj regiji, uključujući vinogradarstvo. Usmjeren je na geografski udaljene i nerazvijene zajednice, nudeći značajne gospodarske mogućnosti za ruralna područja i mala naselja. Projekt iskorištava kulinarsku baštinu za revitalizaciju turizma, promicanje lokalnog gospodarskog razvoja, stvaranje prilika za zapošljavanje i poticanje štedljivih i društvenih inovacija. Surađujući s manjinama i marginaliziranim skupinama na temelju dobi, spola, invaliditeta itd., projekt nastoji poboljšati kulturnu raznolikost i inkluzivnost.
Cilj projekta:
Projekt ima za cilj poboljšati povezanost i suradnju među turističkim destinacijama, uslugama, proizvodima i dionicima u dunavskoj regiji. Ključni ciljevi uključuju prikupljanje, digitalizaciju i zaštitu kulinarske kulturne baštine; razvoj transnacionalne kulinarske staze s multimedijskim iskustvima; stvaranje transnacionalnih strategija za zaštitu i razvoj etničke i lokalne kulinarske baštine; uspostava zajedničkog središta za demonstraciju i obuku; implementacija modula za izgradnju kapaciteta; i razvoj transnacionalnih akcijskih planova i zajedničkog centra za inovacije i politiku.
Rezultati / Aktivnosti:
Projekt Culinary Trail značajno će doprinijeti provedbi EUSDR-a razvojem i testiranjem tri rješenja u sedam pilot projekata. Uključujući 27 prekograničnih organizacija i jačanjem institucionalnih kapaciteta 250 organizacija, projekt će aktivno uključiti različite ciljne skupine, pridonoseći razvoju turizma kao značajnog čimbenika za udaljene ruralne zajednice. Ključni rezultati projekta uključuju digitalni katalog kulinarske baštine, transnacionalne kulinarske staze, zajedničke centre za obuku i strategije za održivi turizam. Projekt je usmjeren na smanjenje društvenih razlika, promicanje inovacija i stvaranje održivih koristi za zajednice koje sudjeluju u dunavskoj regiji.
Za više informacija kontakt: culinary.trail@fuds.si Posjetite nas na Facebook, LinkedIn i YouTube Channel.